EU-nyilatkozat a déli migráció feltartóztatásáról

Brüsszel, 2017. február 3.
Cselekvési tervet fogadtak el pénteken Máltán az EU28-ak vezetői a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül zajló migrációs hullám jelentős mértékű csökkentésére és az embercsempészek által ugródeszkának használt Líbiában a helyzet stabilizálására.
Az Európai Tanács pénteki informális ülésén elfogadta a Máltai Nyilatkozatot a Földközi-tenger középső részén zajló migrációs hullám megfékezését célzó intézkedésekről.
 
A nyilatkozat aláhúzza, hogy bár az EU-ban tavaly a 2015-ös szint egyharmadára csökkent az érkezők száma, a Földközi-tenger középső medencéjében tavaly még mindig 181 ezer beérkező személyt regisztráltak. „Készen állunk arra, hogy további intézkedéseket hozzunk a a középső mediterrán útvonalon a migrációs hullám számottevő mértékű csökkentésére, miközben a Földközi-tenger keleti részén és más útvonalakon is éber figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását” - olvasható az EU28-ak által péntek kora délután kiadott nyilatkozatban (a nyilatkozat előzményeiről és hátteréről lásd még külön cikkünket).
 
Az EU és tagállamai Líbiára kívánják koncentrálni az erőfeszítéseiket, arra a korábbi vezető, Moamer el Kadhafi halála óta káoszba süllyedt észak-afrikai országra, ahonnan a zömében gazdasági bevándorlók 90 százaléka útra indul a tengeren át Európába. „Még soha nem volt ennyire fontosak a Líbia stabilizálására irányuló erőfeszítések, az EU minden tőle telhetőt megtesz majd ennek a célnak az elérése érdekében” - szögezik le a tagállamok vezetői.
 
Az EU erőfeszítései elsősorban arra irányulnak, hogy a líbiai hatóságok megfelelő képességekkel rendelkezzenek az embercsempészek elleni fellépésben és a migrációs hullám kezelésében és feltartóztatásában. Az egyik kulcskérdés diplomaták szerint az, hogy mennyire sikerül megerősíteni a regionális alapon széttagolt országban a központi hatalmat. Viszonylag új és biztató fejlemény, hogy az utóbbi napokban megkezdte működését a líbiai jegybank, és mér költségvetése is van a nemzeti egységkormánynak. Mindazonáltal diplomaták emlékeztetnek rá, hogy az országban jelentős széthúzó erők vannak, az egyik legbefolyásosabb közülük a Kreml támogatását élvező Haftar tábornok.
 
A vezetők a nyilatkozatban a líbiai támogatási csomag prioritásait is rögzítették. Ezek a következők:
  • kiképzéssel és eszközökkel segíteni a líbiai nemzeti parti őrséget
  • fokozott operatív együttműködés révén további erőfeszítéseket tenni az embercsempész-hálózatok üzleti modelljének megrendítésére
  • a migránsútvonal mentén található líbiai helyi közösségek gazdasági és szociális helyzetének megerősítése
  • megfelelő befogadási kapacitások és életfeltételek biztosítása Líbiában a migránsok számára az ENSZ-szel és az IOM-mel folytatott szoros együttműködés révén
  • támogatás az IOM-nek (Nemzetközi Migrációs Szervezet) a migránsok önkéntes visszatérésére irányuló intézkedések számottevő fokozása érdekében
  • a Líbiában, illetve a forrás- és tranzitországokban tartózkodó migránsokat elérni kívánó tájékoztatási kampányok intenzívebbé válása
  • a Líbia szárazföldi határaira nehezedő migrációs nyomás csökkentéséhez nyújtandó támogatási
  • EU-támogatás a Líbiával és más környező országokkal a tagállamai által kötött kétoldalú megállapodások végrehajtásához (Olaszország február 2-án írt alá ilyet Líbiával)
  • a migrációs párbeszéd és együttműködés elmélyítése Líbia valamennyi szomszédjával.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook