Amerikának üzentek az európai pénzügyminiszterek

Brüsszel, 2017. január 26.
Az Eurócsoport pénzügyminiszterei csütörtökön hitet tettek a szabadkereskedelem mellett és a protekcionizmus ellen, első reakcióként az új amerikai kormányzat első döntéseire. A tagállamok egyúttal megsürgették a görög program második felülvizsgálatának lezárását, miközben a végrehajtás fázisába léptek a görög adósság rövid távú könnyítéséről korábban hozott intézkedések.
Bevallottan az új amerikai adminisztráció első piacvédő intézkedései felett érzett aggodalomtól vezérelve az Eurócsoport tagjai csütörtöki ülésükön hittek tettek a szabadkereskedelem és a nyílt piacok mellett. „Újfent megerősítettük a szabadkereskedelem melletti elkötelezettségünket, miként azt is, hogy folytatnunk kell a nyitott piacokat előmozdító politikákat” - jelentette ki a grémium holland elnöke.
 
Jeroen Dijsselbloem hozzátette, hogy bár a Trump-kormányzat politikájával külön nem foglalkoztak az ülésen, az IMF-fel folytatott gazdaságpolitikai konzultáció jegyében az európai növekedést potenciálisan visszahúzó tényezők között tettek említést a belső instabilitásról az EU-ban, az Egyesült Államok esetleges protekcionizmusáról és a Brexitről is.
 
A pénzügyminiszterek arra intették a görög hatóságokat és a hitelezőket képviselő intézményeket, hogy haladéktalanul folytassák a tárgyalásokat arról a gazdasági reformcsomagról, amelynek tető alá hozása az előfeltétele a görög program második felülvizsgálata lezárásának. Az athéni kormánnyal tárgyalt reformok a görög munkaerő- és árupiacokat, az energiaszektort és egyéb területeket érintenek. A középtávú (2018-ig érvényes) görög fiskális stratégiáról is mielőbb megállapodást szeretnének elérni.
 
A pénzügyminiszterek biztató jelnek tekintik, hogy a vártnál dinamikusabb görög növekedésnek köszönhetően Görögország úgy tűnik, hogy túlteljesítette 2016-ban az előírt célokat. „Remélem minél hamarabb visszatérhet a tárgyalódelegáció Athénba, nem állunk távol a megállapodástól” - közölte Pierre Moscovici, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.
 
Klaus Regling, a görög hitelcsomagot pillanatnyilag egyedül finanszírozó (az IMF még nem hozott döntést arról, beszáll-e a programba) Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) igazgatója tájékoztatta a minisztereket a rövid távú görög adósságkönnyítésről korábban hozott intézkedések végrehajtásáról.
 
Regling hangsúlyozta, hogy a tavaly decemberben elfogadott intézkedéseknek köszönhetően a GDP-arányos görög államadóssági ráta 2060-ig bezárólag 20 százalékponttal, az ország bruttó finanszírozási igényei pedig 5 százalékponttal csökkenhetnek.
 
Az intézkedések a görög kamatkockázatok csökkentésére irányulnak, többek között egyes változó adósságelemek állandóvá történő átalakításával és az adósságtörlesztés terheinek enyhítésével. Regling rámutatott, hogy a felsorolt intézkedések költségvetési szempontból semlegesek az euróövezet tagállamai számára.
 
Kérdésekre válaszolva Jeroen Dijsselbloem elismerte, hogy még mindig véleménykülönbségek vannak az európai hitelezők és az IMF között arról, hogy az elfogadott adósságkönnyítő intézkedések a kívánt mértékben fenntarthatóvá képesek tenni az államadósságot. Az ekörül zajló vita a jelek szerint továbbra is késlelteti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) végleges döntését arról, hogy beszálljon-e a műveletbe.
 
Az Eurócsoport elnöke úgy vélte, hogy a jövőben elképzelhetőnek tartja az IMF kihagyását a göröghöz hasonló pénzügyi mentőcsomagok finanszírozásából. Jelenleg azonban nem tartja alkalmasnak erre a helyzetet, mert mint mondta, az IMF rengeteg ismeretet halmozott fel Görögországról, és több tagállam is az IMF részvételétől teszi függővé a saját hozzájárulását.
 
Az újságírói kérdés egyébként azt firtatta, hogy vajon Donald Trump elnöksége alatt az IMF (amelyben a főrészvényesek egyike az USA) vajon az eddigihez hasonló elkötelezettséget fog-e majd mutatni a görög programban való részvétel iránt.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook