Nem kell OLAF-engedély a metrójelentés publikálásához

Brüsszel, 2017. január 25.
Nincs szükség a Csalás Elleni Hivatal engedélyére a budapesti 4-es metróról készült végleges jelentés nyilvánosságra hozatalához – tudatta levélben Molnár Csaba, a DK EP-képviselőjének megkeresésére Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója.
Az OLAF főigazgatója egy magyar EP-képviselő érdeklődésére megerősítette, hogy nincs szükség a Csalás Elleni Hivatal külön engedélyére a budapesti négyes metróról készült jelentés nyilvánosságra hozatalához. A Giovanni Kesslerrel folytatott levélváltásról Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke számolt be szerdán brüsszeli tudósítóknak.
 
Az OLAF nemrég fejezte be a budapesti négyes metróberuházás kapcsán felmerült állítólagos csalásokról és rendellenességekről szóló vizsgálatot, és a végleges jelentést nemrég elküldte többek között a Bizottság regionális politikai főigazgatóságának és a magyar hatóságoknak. Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány feljelentést tesz az ügyben.
 
A kormány és az ellenzék között vita bontakozott ki az elmúlt napokban arról, hogy a hatóságok nyilvánosságra hozhatják-e a teljes dokumentumot. Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója a BruxInfo által is látott levélben azt írja, hogy most, hogy a végleges jelentést megkapták a címzettek, első lépésben a tagállami hatóságokra tartozik a döntés meghozatala a dokumentum nyilvánosság elé tárásáról. A hatóságoknak kell megítélni a jelentés esetleges közzétételének hatását, és nekik kell biztosítaniuk a különböző jogi kötelezettségek (ügyészi titoktartás, adatvédelem stb.) tiszteletben tartását.
 
„A hivatal (OLAF) nincs abban a helyzetben, hogy döntést hozzon a jelentés esetleges közzétételéről” - szögezte le a főigazgató.
 
Molnár Csaba szerint ennek fényében nem igaz a kormánynak az az állítása, hogy egy uniós szerv engedélye szükséges a teljes jelentés publikálásához. „Ezek után az a minimum, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a dokumentumot” - közölte a képviselő.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook