A Brexittől retteg az EU bankja is

Brüsszel, 2017. január 24. | Gyévai Zoltán
Az uniós költségvetés más területein is kölcsönökkel és garanciákkal válthatnák fel a vissza nem térítendő támogatásokat – jelentette ki kedden Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke, aki elismerte, hogy a Brexit „rettenetes sokkhatásként” érte a 2016-ban több mint 83 milliárd eurónyi hitelt kihelyező pénzintézetet.
Az uniós költségvetés új területein, így többek között agrárberuházásoknál, a közlekedésnél, szociális szolgáltatásoknál és a kultúra finanszírozásánál is elképzelhetőnek tartja az Európai Beruházási Bank elnöke a vissza nem térítendő támogatások helyett kölcsönök, garanciák és pénzügyi eszközök nyújtását. Werner Hoyer erről az EIB 2016-os eredményeinek bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt Brüsszelben.
 
„Jó ötletnek tartom a költségvetési forrásoknak a vissza nem térítendő támogatásokról kölcsönökre és garancianyújtásokra való áthelyezését. Ezt a modellt ki lehet és ki is kellene terjeszteni más területekre is az EU-költségvetésben” - jelentette ki az EU hitelbankjának német elnöke.
 
Hoyer a BruxInfo kérdésére válaszolva több potenciális területet is megnevezett, ahol úgymond lát lehetőséget és fantáziát a kölcsönökben és a garanciákban, amelyeken a 315 milliárd eurós Juncker-terv finanszírozási modellje is alapul. Ezek: a mezőgazdaság, a közlekedés, a szociális ellátások és vállalkozások és a kultúra finanszírozása.
 
Az EIB elnöke nehéz, de nagyon bátor lépésnek nevezte azt, hogy a Bizottság elszánta magát arra, hogy átcsoportosítson az infrastruktúra-fejlesztési alapból (CEF) és a Horizon 2020 programból 16 milliárd eurót, amit a bank 5 milliárddal kiegészített. Ennek az összesen 21 milliárd eurónyi közpénznek a megforgatásával kíván három év alatt legalább 315 milliárd euró beruházást generálni a pénzintézet.
 
Marjut Santoni, az EIB főtitkára ugyanakkor hozzátette, hogy a kölcsönök nem fogják a kohéziós és strukturális alapok helyét veszélyeztetni, amelyek a jövőben is fontos szerepet fognak játszani.
 
A pénzintézet elnöke elismerte, hogy „rettenetes sokkhatást” okozott a Brexit-ről szóló népszavazás végeredménye az Európai Beruházási Bankban, amely részvényeinek 16,1 százaléka Nagy-Britannia tulajdonában van. Hozzátette, hogy a banknak egyedül a brit befektetési portfóliója 50 milliárd euróra rúg.
 
„Fogalmunk sincs arról, hogyan, milyen feltételek mellett zajlik majd le a Brexit, és a legkevésbé sem világos, hogy milyen hatása lesz ennek az EIB-ra. Bizonyos szempontból furcsa helyzetben, a senkiföldjén vagyunk” - fogalmazott.
 
„Már a kilépés híre önmaga számottevő kárt okozott, el kellene kerülnünk a további veszteségeket” - szögezte le Werner Hoyer. Rámutatott, hogy a bank részvényesei jelenleg egytől-egyig a tagállamok. Ha az egyik részvényes kilép és távozik, az bizonytalanságot idézhet elő a bank működésében is.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook