Egyedül Budapest nem rezelt be Donald Trump kijelentéseitől

Brüsszel, 2017. január 16.
Több uniós tagállam is mély aggodalommal fogadta a The Times által publikált Trump-interjú további EU-tagállamok kilépését jósoló és a NATO-t a terrorizmus elleni harc elhanyagolása miatt idejétmúltnak nevező kijelentéseit. A magyar külügyminiszter szerint ugyanakkor egyáltalán nem lenne felháborodás, ha ezeket egy liberális amerikai elnök mondta volna.
Európa-szerte nagy feltűnést és meghökkenést váltottak ki a megválasztott amerikai elnök egyes, az EU-ra és a NATO-ra vonatkozó kijelentései, amelyeket a The Timesnak és a német Bildnek adott interjúban tett. Bár az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Donald Trump megjegyzései hivatalosan nem kerültek szóba a külügyminiszterek hétfői brüsszeli találkozóján, az ülés margóján több ország diplomáciájának a feje is mély aggodalmának adott hangot.
 
„Nem lehet végigolvasni az interjú szövegét anélkül, hogy ne érezzen aggodalmat az ember” - közölte Frank Walter Steinmeier, német külügyminiszter, akinek ez volt az utolsó szereplése ebben a minőségében.
 
Holland kollégája még nála is kategorikusabb volt, amikor „orbitális hibának” nevezte a Trump által a NATO-ról mondottakat. Bernt Koenders hozzátette, hogy az új adminisztráció több tagja ugyanakkor a leendő elnöktől eltérő véleményeket is megfogalmazott.
 
A Fehér Ház következő lakója az interjúban „idejétmúltnak nevezte az Észak-atlanti Szövetséget, mert az szavai szerint nem foglalkozott a terrorizmus fenyegetésével. „Már régen is mondtam, hogy a NATO-nak gondjai vannak. Az első, hogy idejétmúlttá vált, mert sok, sok évvel ezelőtt szabták olyanra, amilyen. A másik, hogy a tagállamai nem fizetnek be annyit, amennyi elvárható lenne tőlük” - szögezte le Donald Trump.
 
A január 20-án Barack Obama helyére lépő milliárdos üzletember az interjúban azt jósolta, hogy az EU felbomlásának folyamata a menekültek tagállamok identitását fenyegető tömeges beáramlása miatt folytatódhat. Úgy vélte, hogy a Brexitre sem került volna sor, ha az EU tagállamait „nem kényszerítették volna arra, hogy minden menekültet befogadjanak”. „Nem hiszem, hogy könnyű lesz egybetartani (az EU-t), ahogy azt sokan gondolják” - nyilatkozta.
 
„Meggyőződésem, hogy az EU együtt marad” - replikázott egy újságírói kérdésre Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini – ugyancsak Trumpnak ellentmondva – arra is figyelmeztetett, hogy amíg egy ország az EU tagja, addig nem kezdhet kereskedelmi tárgyalásokat egyetlen harmadik országgal sem. Donald Trump ezzel szemben azt mondta az interjúban, hogy nagyon gyorsan lépni fognak egy új kereskedelmi megállapodás megkötése céljából Nagy-Britanniával.
 
A választott elnöknek az a kijelentése is visszatetszést keltett számos fővárosban, amelyben nagyszerű dologként állította be a brit kilépést, a Brexitet.
 
Trump Angela Merkelt is bírálta a migrációs politikája miatt, azt állítva, hogy Katasztrofális hibát követett el, „amikor korlátlan számban üdvözölte a szíriai menekülteket, amelyeket egytől-egyig illegálisnak nevezett.
 
Azt is hozzátette, hogy meg fogja fontolni az Oroszországot sújtó amerikai szankciók felülvizsgálatát, amennyiben Vlagyimir Putyin kész szakítani konfrontációs politikájával.
 
Nem minden tagállam ütött azonban meg kritikus hangot a Trump által mondottakkal kapcsolatban. Szijjártó Péter például a külügyi tanácsülés szünetében azt nyilatkozta újságíróknak, hogy „az európai liberális elit progresszívnak minősítette volna Trump szavait, ha azok történetesen egy liberális amerikai elnök száját hagyták volna el”. Úgy vélte, hogy a leendő elnök NATO-ról tett kijelentéseit eleve torzítva adták vissza, mert csak a terrorizmus elleni fellépés hiánya miatt nevezte a NATO-t idejétmúltnak.
 
A kül- és külkereskedelmi miniszter hozzátette, hogy Trump tervezett „patrióta” gazdasági intézkedései miatt nem jajveszékelni kell, hanem inkább be kell szállni a versenybe.
 
A BruxInfo kérdésére válaszolva (milyen konkrét eredményt vár az USA-orosz közeledéstől?) emlékeztetett rá, hogy Közép-Európa mindig rajtavesztett a múltban, valahányszor szembekerült egymással a Kelet és a Nyugat. Szíriában sem lesz mindaddig béke, amíg Washington és Moszkva nem fog össze – vélekedett.
 
Szijjártó annak is örül, hogy Trump úgymond pragmatikusan beszél az Oroszországgal szembeni szankciók eltörléséről.
 
Magyarországnak ugyanakkor nem áll szándékában kilépni az Európai Unióból. „Magyarország csak egy erős és szilárd EU-ban tud erős maradni” - szögezte le a külügyminiszter, hozzátéve, hogy jelenleg éppen arról folyik a vita, hogyan lehetne Európát megerősíteni.
 
A magyar diplomácia feje Theresa May keddi, nagy érdeklődéssel várt beszédével összefüggésben közölte, hogy Budapest „egy tisztességes Brexitben érdekelt, amely kölcsönösen kedvező együttműködést teremt mindkét fél számára”.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook