A britekkel együtt blokkoltuk a franciák javaslatát

Nagy-Britannia, Magyarország és Észtország ellenállása miatt az Európai Unió nem üdvözölte külön nyilatkozatban a Párizsba összehívott közel-keleti békekonferenciát, amelytől az izraeliek és a palesztinok is távolmaradtak.
Három uniós tagállam, Nagy-Britannia, Magyarország és Észtország ellenállásán hiúsult meg hétfőn Franciaországnak az a terve, hogy az EU-külügyminiszterek egy külön nyilatkozatban üdvözöljék a párizsi közel-keleti békekonferenciát.
 
Az ülésen eredetileg nem volt tervbe véve egy ilyen nyilatkozat elfogadása, ám Párizs azt szerette volna, ha ezzel is megtámogatták volna a francia fővárosban zajló nagyszabású nemzetközi konferenciát. A britek, a magyarok és az észtek azonban útját állták az elképzelésnek, így a nyilatkozatból sem lett semmi.
 
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtóértekezletén cáfolta a blokkolás tényét, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a külügyminiszterek csupán informális eszmecserét tartottak a témáról. Nevük mellőzését kérő diplomáciai források azonban Mogherinit cáfolták.
 
Magyarország azért nem támogatta a párizsi rendezvényt, mert álláspontja szerint az izraeli és a palesztin fél közötti közvetlen kétoldalú tárgyalásokon kellene megállapodni a két állam kérdésében. „Semmi olyan kezdeményezést nem támogatunk, ami ettől távolabb visz” - jegyezte meg Szijjártó Péter, aki külön is kitért arra, hogy fenntartásai miatt Magyarország csak nagyköveti szinten képviseltette magát a párizsi konferencián.
 
Szijjártó szerint nem volt helyes a konferencia időzítése, és furcsállotta azt, hogy azon éppen a két leginkább érdekelt fél, az izraeli és a palesztin kormány nem vesz részt.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Csak a komoly érdeklődők előtt lesz nyitva az eurócsatlakozási alap
  • Budapest nem harapott rá Juncker eurócsalijára
  • Az EU-nak is fejfájást okozhat a katalán helyzet elmérgesedése
  • Van Rompuy: az EU-funkciók összevonása zavart kelthet
  • Ellenzéke nem veszi készpénznek Putyin újraválasztását
  • Védelmi vonalat épít ki az EU a kibertámadások ellen
Twitter
Facebook