Horvát fékezés a szerb tárgyalásokon

Brüsszel, 2016. december 13.
Szerbia és Montenegró két-két új fejezetet nyitott meg kedden a csatlakozási tárgyalások miniszteri szintű fordulójában. Vucic szerb miniszterelnök azonban dühöngve hagyta ott Brüsszelt, miután a horvátok megakadályozták egy további fejezet megnyitását.
Eléggé paprikásra sikeredett a bővítési tárgyalások év vége előtti utolsó fordulója az EU és két tagjelölt, Szerbia és Montenegró között. Bár Belgrád két új fejezetet megnyitott a tárgyaláson (a közbeszerzésit és a kutatást és fejlesztést, amit azonnal ideiglenesen le is zártak), a szerbeket erősen frusztrálta egy harmadik fejezet megnyitásának elmaradása elsősorban Horvátország blokkolása miatt.
 
Nem ez volt az első rossz hír a nap folyamán a bővítési folyamat számára, hiszen Ausztria megfúrta a bővítésről tervezett tanácsi konklúziót, így adva hangot elégedetlenségének amiatt, hogy az EU-partnerek nem voltak hajlandók a törökökkel folytatott csatlakozási tárgyalások befagyasztására (erről lásd külön anyagunkat).
 
Erre tett rá egy lapáttal az, hogy Jadranka Joksimovic, szerb EU-ügyi miniszter szerint Horvátország ellenállása miatt, „politikai okból” meghiúsult az oktatási, kulturális és fiatalokról szóló fejezet megnyitása, holott Szerbia elmondása szerint minden előzetes feltételt teljesített.
 
Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnök, aki rendszerint személyesen vesz részt az egyébként miniszteri szintű tárgyalási fordulókon, hírek szerint annyira felkapta a vizet, hogy ripsz-ropsz elutazott Brüsszelből. A hivatalos verzió szerint azért, hogy egy párhuzamosan zajló belgrádi konferencián vegyen részt.
 
Johannes Hahn, a bővítési politikáért felelős biztos és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a sajtótájékoztatón igyekeztek kisebbíteni a dolog jelentőségét, mondván, hogy egy olyan fejezetről van szó, amit egyébként is hamar le lehet majd zárni.
 
Belgrád ezzel 6 tárgyalási fejezetet nyitott meg a 35-ből és egyet zárt le eddig, ebből 4-et ebben a félévben.
 
Montenegróval is két újabb fejezetet nyitottak meg kedden. Podgorica már 26 fejezetnyitásnál tart és eddig két témakört zárt le ideiglenesen.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook