Szijjártó nem engedte elmarasztalni Egyiptomot

Brüsszel, 2016. december 12.
Magyarország megvétózza az Egyiptomot a civil szervezetekkel való bánásmód miatt bírálni szándékozó tanácsi állásfoglalás-tervezetet – közölte hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint több millió potenciális bevándorló kibocsátójaként az észak-afrikai ország stabilitását most más szempontok elé kell helyezni.
Szijjártó Péter hétfő kora délután tartott sajtótájékoztatóján még csak előrevetítette a magyar vétót az Egyiptomról kiadni tervezett tanácsi állásfoglalásra, de néhány órával később kiderült, hogy Magyarország beváltotta a fenyegetést és megakadályozta a nyilatkozat kiadását, ami úgynevezett "csendeljárás" alá esett (a szöveg elfogadottnak minősül akkor, ha egy adott időpontig - ez du 4 óra volt - senki nem jelez fenntartást).
 
A külügy- és külgazdasági miniszter elmondta, azért állta útját a kairói kormányt a civilekkel szembeni bánásmódja miatt elmarasztalni szándékozó EU-állásfoglalásnak, mert nem tartaná helyénvalónak „kritikai nyomás” alá helyezni egy olyan országot, amelyre Európa rászorul a migráció féken tartásában.
 
„Ha Egyiptom elveszíti a stabilitását, milliószámra indulhatnak el onnan emberek Európa felé. Ahogy Törökországot sem kellene bírálni, úgy Egyiptomot se helyezzük kritikai nyomás alá” - közölte a magyar diplomácia irányítója.
 
Szijjártó frusztráló helybenjárásnak nevezte az EU válaszát a migrációs válságra. Úgy vélte, hogy ha jelenleg szünetel a migrációs nyomás, az nem a közös európai megoldásoknak, hanem a nyugat-balkáni menekültútvonal lezárásának és az EU-török megállapodásnak köszönhető.
 
„Vegyünk végre egy nagy levegőt és mondjuk ki: a bevándorlás rossz dolog. Az EU területére csak legálisan lehet bejutni. Ameddig nem szűnik meg az illegális bevándorlás, addig a válság is itt lesz velünk” - mondta.
 
A külügyminiszter szerint az a másik probléma, hogy továbbra sem mindenki tekinti céljának „a bevándorlási nyomás megállítását”. Ehelyett sokan még erre is bátorítanak. Megismételte, hogy a menedékkérők illegális beáramlása helyett az EU-n kívül kellene befogadóállomásokat (hotspotokat) létesíteni, ahol eldöntenék, hogy ki a menekült, illetve ki minősül bevándorlónak. „Nem a problémát kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a probléma van” - mondta. Szijjártó nem lát jogi akadályokat a terv végrehajtása előtt, hanem inkább a politikai akarat hiányának tudja be, hogy miért nincs elmozdulás az ügyben.
 
Azt is kifogásolta, hogy az EU – szavai szerint egyes politikusainak nemzeti prioritásaival összhangban – földrajzilag egyoldalúan a Földközi-tenger középső medencéjére fókuszál, és ezért csak afrikai országokkal kíván kétoldalú átfogó megállapodásokat aláírni.
 
A miniszter kezdeményezte, hogy az EU Afganisztánnal és Pakisztánnal is tárgyaljon ki és kössön meg hasonló megállapodásokat.
 
Szijjártó egy újságírói kérdésre válaszolva azt is leszögezte, hogy bármilyen formában is próbálja „Brüsszel” lenyomni a tagállamok torkán a kötelező elosztási kvótát, Magyarország azt nem fogja elfogadni.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Szabad az út az EU-brit tárgyalások második szakasza előtt
  • Az Európai Bíróság elé kerülnek a magyar dossziék
  • Szópárbaj az EP-szakbizottsági meghallgatáson Magyarországról
  • Folytatódik az eljárás a magyar menekültügyi szabályok ügyében
  • Újabb fórumot járt meg az ukrán törvény körüli vita
Twitter
Facebook