Máris górcső alá vette Brüsszel az atomtörvényt

Az Európai Bizottság vizsgálódik, hogy a magyar parlament által a napokban módosított atomtörvény, ami lehetőséget adna a kormány számára az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezési döntéseitől való egyedi eltérésre, összhangban áll-e az Euratom Szerződés rendelkezéseivel – közölte csütörtökön a testület szóvivője.
Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a magyar Országgyűlés által a napokban megszavazott törvény (atomtörvény), ami felhatalmazná a kormányt arra, hogy saját hatáskörben, rendelettel egyedileg eltérjen a normál engedélyezési eljárástól, összhangban áll-e az Euratom Szerződés rendelkezéseivel – közölte csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva a testület energiaügyekben illetékes szóvivője.
 
Anna-Kaisa Itkonen emlékeztetett rá, hogy az Euratom Szerződést érintő tagállami döntéseket hivatalosan be kell jelenteni Brüsszelben. „Még nem alakítottunk ki álláspontot a kérdésben (tudniillik, hogy ellentétes-e az uniós joggal a törvény), de vizsgáljuk és a megfelelő pillanatban érintkezésbe lépünk a magyar hatóságokkal” - tette hozzá a szóvivő.
 
A kedden elfogadott törvényre Jávor Benedek, az EP zöld párti frakciójának magyar tagja és a Greenpeace hívta fel az Európai Bizottság figyelmét.
 
A képviselő – aki telefonon nyilatkozott a BruxInfónak – két okból is aggályosnak tartja a friss jogszabályt. Először is véleménye szerint a kormány rendeletalkotási lehetősége (tudniillik, hogy eltérhet a normál engedélyezési eljárástól) csorbítja a nukleáris hatóság függetlenségét, ami az európai nukleáris szabályozás egyik sarokkövének számít. Másodszor: a törvény meglátása szerint leszűkíti a jogorvoslat lehetőségét a civil szervezetek és mások számára, ami az OAH által a közigazgatási eljárás során kiadott engedélyek esetén biztosítva van, a kormányrendeleteknél azonban nincs.
 
„Ezért felhívtam az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a törvény több ponton is ellentétes lehet az uniós előírásokkal” - közölte Jávor Benedek.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook