Három hónapot kapott Varsó az aggályok eloszlatására

Jogállamisági ajánlással fordult szerdán az Európai Bizottság Lengyelországhoz, mert rendszerszintű fenyegetést lát abban, hogy az ország alkotmánybírósága nem képes rendeltetésszerűen működni és akadálytalanul alkotmányos felügyeletet gyakorolni. Varsónak három hónapja van arra, hogy eleget tegyen az ajánlásoknak.
Úgynevezett jogállamisági ajánlást intézett a lengyel kormányhoz szerdán az Európai Bizottság, részletekbe menően kifejtve aggályait és azt is, hogy Varsónak mit kell tennie azok eloszlatása érdekében.
 
A Bizottság ezzel egy újabb lépést tett előre a január 13-án elindított jogállamisági eljárásban, egyúttal közelebb kerülve az EU-szerződés 7-ik cikkely szerinti eljárás kezdeményezéséhez, amennyiben a lengyel válasz – amire három hónap áll rendelkezésre – nem orvosolja a jogállamisági ajánlásban jelzett aggályokat.
 
A testület legutóbb június 1-jén jogállamisági véleményt fogadott el, majd most azt követően döntött a soron következő lépésekről, hogy a lengyel parlament július 22-én elfogadott egy új törvényt az alkotmánybíróságról, amiről folyó vita kezdettől fogva a jogállamisági eljárás középpontjában áll.
 
A Bizottság az új törvény áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy ha az új jogszabály bizonyos aggályokat el is oszlat, a jogállamiságot illetően „fontos aggodalomra okot adó kérdések maradtak”. A testület ezért konkrét ajánlásokkal fordul a varsói kormányhoz, hogy az miként orvosolja az aggályokat.
 
„A Bizottság meggyőződése, hogy a jogállamiság rendszerszintű fenyegetés alatt van Lengyelországban. Az a tény, hogy az alkotmánybíróság nem képes maradéktalanul gyakorolni az alkotmányos felügyeletet, negatív hatást gyakorol integritására, stabilitására és normális működésére, ami a jogállam egyik alapvető biztosítéka Lengyelországban” – mutat rá közleményében a testület.
 
Frans Timmermans kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy ahol alkotmányos igazságügyi rendszert hoztak létre, annak hatékony működése kulcstényező a jogállamiság szempontjából.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook