Félmilliárdos mentőcsomag az európai tejágazatnak

Brüsszel, 2016. július 18.
Újabb fél milliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be hétfőn Phil Hogan, agrárpolitikai biztos a mostoha piaci viszonyok által sújtott európai tejtermelők megsegítésére. A nemzeti kiegészítéssel együtt 6 milliárd forint pénzügyi mentőövet kaphat a magyar tejágazat – közölte az agrárminiszterek ülését követően Czerván György, a tárca államtitkára.
A tavaly szeptemberi 500 millió euró után hétfőn újabb 500 millió euró összegű támogatási csomagot jelentett be Phil Hogan, uniós agrárbiztos, amiből ezúttal szinte kizárólag a kereslet és kínálati viszonyok közötti egyensúly megbomlása miatt nehéz helyzetbe került európai tejszektor profitálhat.
 
A legújabb piaci válságkezelési csomag 30 százalékát, 150 millió eurót csak önkéntes termeléscsökkentésre, illetve annak fejében fizetik majd ki a tagállamoknak, úgy, hogy az utolsó negyedév termelési szintjét összehasonlítják a tavalyi év hasonló időszakával.
 
A támogatási csomag 70 százalékát, 350 millió eurót pénzügyi borítékok formájában osztják majd szét a tagállamok között. Magyarországra, amely már a tavaly szeptemberi csomagból is az 1,1 százalékos tejpiaci részesedésén felül, 2,3 százalékkal részesedett a kiosztott pénzből, a legújabb támogatási keret 2,7 százaléka juthat – jelentette ki újságíróknak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca államtitkára. Czerván György szerint hazánk 9,5 millió euróhoz (nagyjából 3 milliárd forinthoz) juthat a 350 milliós keretből. A 100 százalékos nemzeti kiegészítési lehetőséggel (top up) számolva a hazai tejtermelők összesen 6 milliárd forint pótlólagos támogatáshoz juthatnak hozzá a szektort sújtó válság enyhítésére.
 
A magyar államtitkár rámutatott, hogy a kivetítés alapján csak a három balti államra és Magyarországra jutó részarány nő majd az új válságkezelési csomagból az egy évvel ezelőttihez képest. Ezt részben a piaci árak csökkenésével, részben pedig azzal magyarázta, hogy tavaly a sertéságazat is jelentős hányadot szakított ki magának az akkor megszavazott 500 millióból, s ez a nagy sertéshús termelő országok „kvótájának” kedvezett.
 
Az államtitkár reméli, hogy a hazai szektor legkésőbb a jövő év elején hozzájuthat a most elfogadott támogatáshoz. Nagyjából ennyi idő, hat hónap volt ugyanis a tavalyi támogatási csomag kifizetésekor is az átfutási idő. Magyarország akkor 2016 márciusban az utolsó fillérig folyósította a gazdáknak az akkori csomagból rendelkezésre álló 2,9 milliárd forintos támogatást.
 
EU-szinten ugyanakkor júniusig csak a tavalyi támogatási keret körülbelül a felét folyósították eddig a termelőknek.
 
Czerván György hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedések elégtelensége miatt volt szükség egy második támogatási csomagra, amit mindenekelőtt a piaci kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása okozott. Miközben ugyanis az Egyesült Államokban és a tejkvóták tavaly tavaszi kivezetése óta az EU-n belül is jelentősen felfutott a tejtermelés (hazánkban is előbb több, mint 7, majd 2015-ben az előző évhez képest több mint 3 százalékkal), addig Kínában visszaesett a kereslet és az orosz agrárembargó is sújtotta az európai tejágazatot.
 
Az államtitkár azt is jelezte, hogy a pénzügyi támogatáson túl más intézkedésekről is megállapodtak az agrárminiszterek. Így lehetősége lesz a közvetlen jövedelemtámogatások 70 százalékának előlegként történő kifizetésére idén ősszel, és a területalapú támogatások 85 százalékát is előlegként lehet majd folyósítani.
 
Magyarország ezenkívül a csekély összegű (de minimis) támogatások megduplázásának lehetőségét is szorgalmazza. Ez azt jelentené, hogy a gazdálkodók fejenként minden három évben 30 ezer euró támogatást kaphatnának külön jóváhagyás nélkül. Az államtitkár azt is jelezte, hogy a kormány külön hitelkonstrukciót is be kíván vezetni a válság által sújtott ágazatoknak, amiből költségmentesen juthatnak hitelhez a kedvezményezettek.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook