Terrorellenes művelet tűzpárbajjal Brüsszelben

Lövöldözés tört ki kedden délután egy házkutatás során Brüsszel Forest nevű kerületében, amelynek során négy belga rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A házban tartózkodó személyek, akiknek feltételezések szerint közük lehet a novemberi párizsi terrorcselekményekhez, elbarikádozták magukat és többször is tűzpárbajt vívtak a helyszínre vezényelt kommandósokkal.
Lövöldözésbe torkollott egy rutinműveletnek indult házkutatás kedden délután Brüsszel Forest nevű negyedében, amikor a tavaly novemberi párizsi terrortámadások ügyében nyomozó belga és francia rendőrökre Kalasnyikov géppisztollyal tüzet nyitottak az eredetileg lakatlannak hitt épületben tartózkodó személyek.
 
A tűzpárbajban az első jelentések szerint három vagy négy rendőr könnyebben megsérült, és a három feltételezett elkövető egyikét ártalmatlanná tették a kivezényelt kommandósok. Nem megerősített hírek szerint belehalt a sebeibe. Egy másik személy állítólag kereket oldott, míg egy harmadik társuk elbarikádozta magát, és kora este még nem volt jele annak, hogy hajlandó lenne megadni magát.
 
A rendőrök, akik sajtójelentések szerint kedden délután 3 órakor a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek ügyében folytatott nyomozás mellékszálaként rutin házkutatást készültek tartani, váratlanul fegyveres ellenállásba ütköztek. Érkezésükre a bejárati ajtón keresztül egy géppisztolysorozat volt a válasz. Ekkor sérülhetett meg a rendőrök közül kettő is.
 
A sajtó által idézett biztonsági források tudni vélték, hogy a nyomozás és a házkutatás annak a 11 személynek a környezetére irányult, akiket a párizsi terrorcselekményekkel összefüggésben tartóztattak le Belgiumban, és akik ellen vádat emeltek.
 
Nyomozati források cáfolták, hogy a rendőrök a párizsi merényletekben a feltételezések szerint kulcsszerepet játszó molenbeek-i Salah Abdeslam és társai nyomára bukkantak volna és ezért tartottak volna házkutatást. Ha így lett volna, akkor eleve kommandósokat küldtek volna ki a helyszínre és nem golyóállómellény nélküli rendőröket – mutattak rá szakértők.

Salah Abdeslamnak, a párizsi terrorkommandó talán egyetlen túlélőjének november óta nyoma veszett. A hatóságok azóta bottal ütik a nyomát.
 
Ennek ellenére egyes szakértők nem zárták ki, hogy a biztonsági szervek véletlenül nem cinkosokra, hanem valódi terroristákra bukkantak.
 
A hatóságok lezárták a környéket, az utcában két bölcsőde és két iskola is található, a gyerekeket és a diákokat az épületeken belül biztonságba helyezték. A hatóságok szerint a testi épségük nem volt veszélyben.
 
Helyi terrorizmus ellenes szakértőket az eset a tavaly januári Verviers-i terrorellenes akcióra emlékezteti, amikor a vidéki város egyik házához forró nyomon kiérkező rendőrök tűzpárbajba keveredtek a terrorista gyanús személyekkel, akik közül kettőt megöltek. A belga hatóságok később azt közölték, hogy a gyanús személyek brüsszeli célpontok elleni terrorcselekmények végrehajtására készültek.

Eddigi hozzászólások (0)

Twitter
Facebook