Részletes állami támogatási vizsgálat Paks ügyében

Mélyreható állami támogatási vizsgálatot indított hétfőn az Európai Bizottság a paksi atomerőmű két új reaktorának építéséhez Magyarország által nyújtott finanszírozás ügyében. Brüsszelnek kétségei vannak afelől, hogy a beruházás csakugyan piaci feltételek mellett történik.
Az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, hogy mélyreható állami támogatási vizsgálatot indít a tervezett paksi atomerőmű-beruházáshoz Magyarország által nyújtott finanszírozás ügyében. A vizsgálat elindításának oka, hogy Brüsszelnek kételyei vannak afelől, hogy a beruházás csakugyan piaci feltételek mellett történik, ahogy azt a magyar kormány állítja.

A testület közleménye szerint azt fogja értékelni, hogy egy magánberuházó is hasonló feltételek mellett finanszírozta volna-e a projektet, illetve hogy Magyarország beruházása állami támogatásnak minősül-e. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a projekt állami támogatást tartalmaz, a Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az a tervezett formában versenytorzuláshoz vezethet-e a magyar energiapiacon.

„Tekintettel a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére, a Bizottságnak körültekintően értékelnie kell, hogy a magyar beruházást ténylegesen piaci feltételek mellett valósítják meg, vagy az állami támogatást tartalmaz. Ennek megállapítása összetett elemzést igényel. Úgy gondolom, fontos, hogy az érdekelt felek is benyújthassák észrevételeiket” – nyilatkozta a versenypolitikáért felelős uniós biztos, Margrethe Vestager.

A Bizottság közleményében emlékeztet rá, hogy a magyar hatóságok 2015 májusában bejelentést tettek a paksi atomerőmű területén létesítendő két új atomreaktor építésére irányuló tervezett beruházásról. Ebben a szakaszban a Bizottságnak kétségei merültek fel afelől, hogy a szóban forgó beruházás csakugyan piaci feltételek mellett történik, mint ahogyan azt Magyarország állítja.

Ezért a Bizottság részletesen értékelni fogja a két reaktor építésére, üzemeltetésére és leszerelésére vonatkozó üzleti esettanulmányt az elfogadott ügyleti feltételek alapján, valamint az uniós energiapiac előrejelzéseinek figyelembevételével.

Amennyiben az értékelés azt mutatja ki, hogy a beruházás állami támogatást tartalmaz, a Bizottságnak azt kell biztosítania, hogy a projekt nem eredményez versenytorzulást a magyar energiapiacon vagy más indokolatlan torzulást az egységes piacon.

Ahhoz, hogy egy támogatási intézkedés az uniós szabályokkal összeegyeztethetőnek minősüljön, a testület szerint az is szükséges, hogy az adott intézkedés a kitűzött céllal arányos legyen és egy tényleges piaci hiányosság orvosolására irányuljon. Ez utóbbi azt jelenti, hogy olyan feltételek állnak fel, amelyek mellett a piaci erők önmagukban, állami támogatás nélkül nem képesek az adott projekt megvalósítására. Végül a magyar beruházásnak megfelelő ellentételezéssel kell járnia.

A részletes vizsgálat elindításával az érdekelt harmadik felek lehetőséget kapnak az intézkedéssel kapcsolatos észrevételeik kifejtésére. A vizsgálat mindamellett nem befolyásolja az eljárás kimenetelét.

Az EU-Szerződés értelmében a tagállamok szabadon dönthetnek energiamérlegükről. A Bizottság feladata annak biztosítása, hogy amikor közpénzeket használnak fel vállalkozások támogatásához, ez az egységes piacon belüli verseny fenntartására hivatott uniós állami támogatási szabályokkal összhangban történjék.

Jávor: Paks egész finanszírozási koncepciója fejre állhat

A döntés a közbeszerzés elmulasztása miatt indított múlt heti kötelezettségszegési eljárással együtt megrendítő ütést mérhet a paksi projektre – nyilatkozta hétfőn a BruxInfónak Jávor Benedek, zöldpárti EP-képviselő, aki ezek után nagyon valószínűtlennek tartja a tervezett beruházás eredeti feltételek mellett történő kivitelezhetőségét.

Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottságának alelnöke azt olvasta ki a közleményből, hogy az Európai Bizottság erős az a meggyőződése, hogy a paksi projekt finanszírozása állami támogatást feltételez. Így az az eldöntendő kérdés, hogy az adott feltételek mellett jóváhagyható-e vagy sem a beruházás. Jávor szerint ahhoz, hogy Paks 2 megkapja versenyjogi szempontból a jóváhagyást egy sor feltételnek meg kell felelnie.

Emlékeztetett rá, hogy a két tervezett reaktor 2000 MW-os kapacitása a jelenlegi magyar áramfogyasztás nagyjából 40 százalékát teszi ki. „Ha ez a 40 százalékos rész mesterségesen nyomott áron kerül a piacra, akkor azt szinte lehetetlen nem piactorzítónak minősíteni” – közölte. Hozzá tette, hogy ha rá kell terhelni a tényleges költségeket az erőműre, akkor az teljesen fenntarthatatlanná teheti a modellt.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bizottság csak egy sor feltétel teljesülése esetén hagyhatja jóvá az állami támogatást. Ezek egyike az, hogy a projekt megvalósítása összhangban legyen az uniós közbeszerzési szabályokkal. Miután a Bizottság éppen ennek megsértése miatt indított a múlt héten kötelezettségszegési eljárást, így ez nehezítő és késleltető körülményként hathat a beruházás állami támogatási vonatkozásainak tisztázása során.

Jávor Benedek szerint a hétfői bizottsági döntés elsődleges következménye az lesz, hogy hosszadalmas vizsgálat veszi kezdetét. És amennyiben ez megerősíti az állami támogatásra vonatkozó feltételezést, akkor nem lehet egyből jóváhagyni. „Mindennek pedig az lehet az eredménye, hogy a projekt egész finanszírozási koncepciója fejre állhat” – fejtette ki a magyar zöldpárti képviselő.

Jávor – aki a paksi beruházás ügyében több levelet és beadványt is intézett a Bizottsághoz – arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós engedélyeztetési eljárások szempontjából most már három „sebből vérzik” a paksi beruházás: a közbeszerzési, az állami támogatási és a titkosítási (átláthatósági) vonalon. Az utóbbira vonatkozó beadványát a környezetvédelmi főigazgatóság vizsgálja.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook