Paks: a fűtőelemek beszerzéséről egyeztet a kormány Brüsszellel

Brüsszel, 2015. március 13. | Zegnál Judit
Az Európai Bizottság nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, jelentette ki pénteken Anna-Kaisa Itkonen, a Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője. „A Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott” – nyilatkozta brüsszeli sajtótájékoztatóján a szóvivő.
A bejelentés a Financial Times március 12-i cikkére reagált, ami meg nem nevezett EU-forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Brüsszel a teljes paksi bővítési projektet blokkolja az EURATOM Ellátási Ügynökség (ESA) határozata alapján.

Itkonen elismerte, hogy a biztosi testület március 2-án foglalkozott a kérdéssel, ám egyelőre csak „nagyon korlátozott mértékben” áll módjukban kommentálni az ügyet, mert a döntés alapjául szolgáló dokumentumok bizalmasak. A szóvivő ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a dokumentumokat egy „későbbi időpontban” nyilvánosságra hozzák, mivel a magyar kormány jelezte, hogy feloldható a titkosításuk.

Pénteki kora reggeli sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette, hogy a kormány folyamatosan egyeztet az EURATOM ügynökséggel, amely eredeti formájában nem hagyta jóvá az orosz atomenergia cég, a Rosatom, és Magyarország között tavaly decemberben, a paksi fűtőelemek gyártására és szállítására aláírt megállapodást. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy Brüsszel a teljes projektet blokkolná – közölte Kovács.

„[...] Az EURATOM Ellátási Ügynöksége is áttekintette a nukleáris üzemanyag-ellátásra vonatkozó kivitelezési megállapodást, amellyel kapcsolatban bizonyos változtatásokat kért. A folyamatban lévő egyeztetések azonban semmilyen formában nem blokkolják a beruházást és nincsenek hatással a beruházási megállapodásra, mely 2015. január 1-jén hatályba lépett” – közölte a kormányszóvivő, aki szerint csak „hetek kérdése”, hogy megszülessen a megállapodás.

Az EURATOM szerződés 41. Cikke alapján minden személy vagy vállalkozás köteles tájékoztatni a Bizottságot minden olyan szerződésről, amely nukleáris létesítményekre vonatkozik. Ez érvényes arra a fűtőelem-beszerzési megállapodásra is, amelyet Magyarország tavaly decemberben írt alá a Rosatom egyik leányvállalatával.

A Bruxinfo energetikai szakkiadványa már tavaly júliusban arról tájékoztatott, hogy a paksi tervekben szereplő reaktor modell fennakadhat az EURATOM ügynökség szűrőjén, mivel az orosz VVER modellekhez jelenleg nem gyárt egyetlen más atomenergia cég sem fűtőelemeket. Márpedig a Bizottság 2014-ben közzétett energiabiztonsági stratégiájában külön felhívta a figyelmet arra, hogy bár a fűtőelemek alapjául szolgáló urán beszerzésére több lehetséges forrás is nyitva áll, azt is fontos biztonságpolitikai tényező, hogy a gyártásra is legalább két cég közül lehessen választani.

„A lehetőség, hogy több forrásból is megoldható legyen a fűtőelemek gyártása, minden új befektetés esetében alapkövetelmény kell, hogy legyen” – olvasható a bizottsági dokumentumban.

Ezen a feltételen akadt most fenn a magyar elképzelés, ami két VVER-1200-as reaktorral számol az új paksi blokkokhoz. „Ha nem megoldott a diverzifikálás, az EURATOM ügynökség ezt szóvá fogja tenni és felkéri az érintett felet, hogy vizsgálja meg újra a kérdéses szerződést” – közölte a Bruxinfónak küldött egy korábbi levelében Dariusz Kozak, az ügynökség nuklearis üzemanyag-piaci elemzője.

Az ügynökség a 2013. évi éves jelentésében aggasztónak találta, hogy Magyarország – három másik EU-tagállammal egyetemben – egyetlen gyártótól tudja csak beszerezni a fűtőelemeit, mivel a Rosatomon kívül senki más nem gyárt VVER-típusú reaktorokhoz fűtőelemet.

A paksi atomerőmű jelenleg négy darab VVER-440-es reaktorral működik. Ezekhez jönne hozzá a két, egyenként 1200 MW teljesítményű VVER-1200-as reaktor, aminek 12 milliárd eurós tervezett összköltségéből a magyar kormány 10 milliárdot a projektre felajánlott orosz hitelből fedezne.

EU-források szerint az EURATOM ügynökséggel fennálló vita viszonylag egyszerűen megoldható lenne, ha az orosz-magyar szerződést úgy módosítják, hogy az más gyártóknak is – legalább elviekben – lehetővé teszi, hogy a projekthez fűtőelemet szállítsanak.

A Bruxinfónak péntek reggel elküldött közleményében a Rosatom teljes támogatásáról biztosította a magyar kormányt.

„A Rosatom teljes mértékben egyetért a magyar kormány péntek reggeli közleményével” - olvasható az orosz cég emailes közleményében.

A Bruxinfo energetikai szakkiadványának nyilatkozva Ivo Kouklik, a Rosatom Overseas elnökhelyettese, tavaly júliusban úgy vélekedett, hogy bár „technikailag lehetséges” orosz reaktorokhoz másokkal is fűtőelemet gyártatni, a „gyakorlatban ez hosszú időbe telne és nagyon sokba kerülne”.

A magyar kormány eddig nem tett közzé hatástanulmányt vagy részletes számításokat a projekt gazdaságosságáról, így arról sem, hogy egy független fűtőelemgyártó belépése a képletbe mennyivel drágítaná meg a paksi projektet.

A Bizottság a paksi szerződéseket állami támogatási és közbeszerzési oldalról is vizsgálja, egyelőre ismeretlen határidőkkel.


Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Felparázslott a vita a kötelező menekültkvótákról
  • Az EP-ben is bírálták Tusk felvetését a kvóták ejtéséről
  • Az EP sem ellenzi a Brexit-tárgyalások új szakaszát
  • Szijjártó: csak egyféleképpen lehet értelmezni a VB ukrán szakvéleményét
  • Egyetlen EU-tagállam sem költözteti át a követségét Jeruzsálembe
  • Stratégiai jelentés az uniós alapok felhasználásáról
Twitter
Facebook