Barroso: Skócia maradása Európát erősíti

Brüsszel, 2014. szeptember 19.
Nagy megkönnyebbülés fogadta Brüsszelben és számos uniós tagállamban a skót népszavazás függetlenségpártiak vereségét hozó eredményét. Az Európai Bizottság elnöke szerint a döntés egységes, nyitott és erősebb Európát eredményez. Ezt a célzást az ugyancsak elszakadásra törekvő katalánok is magukra vehetik.
Londontól Brüsszelen át Madridig nagy kő esett le kormánypolitikusok szívéről azzal, hogy a csütörtöki skót népszavazáson 55-45 százalék arányban győzedelmeskedett az igen, ami azt jelenti, hogy Skócia nem válik ki Nagy-Britanniából.
 
„Üdvözlöm a skót nép döntését Nagy-Britannia egységének fenntartásáról. Az eredmény kedvező az egységes, nyitott és erősebb Európa számára, amiért az Európai Bizottság síkra száll” – reagált közleményében a skót népszavazás eredményére José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
 
Barroso szóvivője később újságírók faggatózására hangsúlyozta, hogy főnökének ez a véleménye kizárólag a skóciai referendum eredményére vonatkozott, és nem pedig más tagállamokat érintő belső vitákra. Közvetve ugyanakkor mégis az újságírók tudomására hozta, hogy Barrosónak a skót és a katalán függetlenségi törekvéseket nem támogató korábbi londoni nyilatkozata továbbra is érvényes.
 
„Az EU előtt álló olyan kihívások, mint például az ukrajnai válság kezelése az egyik ok arra, hogy miért van szükség erős tagállamokra és erős Európai Unióra” – közölte Pia Ahrenkilde Hansen, aki nem volt hajlandó világos választ adni arra a kérdésre, hogy egy esetleges skót igen meggyengítette volna-e az EU-t.
 
Barroso pozíciójával utódja, Jean-Claude Juncker is teljesen egyetért – erősítette meg a leendő bizottsági elnök szóvivője.
 
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke rövid közleményében üdvözölte, hogy Nagy-Britannia egyben fog maradni. „Nagy-Britannia az EU valamennyi állampolgárának és tagállamának üdvözülésére fontos tagja az Európai Uniónak, és az is marad” – szögezte le az EiT elnöke.
Az európai munkaadók legnagyobb ernyőszervezete, a BUSINESSEUROPE is elégedett volt a skót választók akaratával. „A skót nép a politikai és gazdasági stabilitásra szavazott. A brit egységre vonatkozó világos döntés Európa számára is fontos jelzés. Az EU-nak javára szolgál az erős, reformorientált brit hang” – jelentette ki Markus J. Beyrer, a szervezet főigazgatója.
 
Sokan előzetesen attól tartottak, hogy egy esetleges függetlenségpárti skót győzelem Nagy-Bitanniát is közelebb sodorná az Európai Unió kijáratához. A britek 2017-ben terveznek referendumot arról, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon-e vagy sem.
 
Nagy-Britannián kívül Spanyolországban is lélegzetvisszafojtva várták a skót népszavazás kimenetelét, tekintettel arra, hogy Katalónia november 9-én jogilag nem kötelező erejű népszavazást kíván tartani a tartomány Spanyolországtól való elszakadásáról. A skóciai referendumtól eltérően azonban Spanyolországban nem jött létre konszenzus Madrid és Barcelona között a lépés jogszerűségéről és annak lebonyolításáról, amit a spanyol parlament és kormány a végsőkig ellenez.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook