Barroso az EU építésében számít Orbánra

Brüsszel, 2014. április 7.
Az Európai Bizottság elnöke „számít Orbán Viktor elkötelezettségére az európai integráció előremozdítását célzó közös erőfeszítések fenntartásában”. Többek között erről írt a miniszterelnöknek választási győzelme alkalmából írt gratuláló levélben José Manuel Barroso.
Telefonon és levélben is gratulált a magyar kormányfőnek a Fidesz-KDNP választási sikeréhez José Manuel Barroso – erősítette meg hétfőn az Európai Bizottság elnökének szóvivője. „Számítunk Orbán Viktor elkötelezettségére az európai integráció előremozdítását célzó közös erőfeszítések fenntartásában” – idézett Barroso leveléből hétfőn a szóvivő, aki kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a Budapest és Brüsszel közötti korábbi, vitákkal terhelt viszony folytatására vagy konszolidáltabb kapcsolatokra számítanak a választások után a Bizottságnál.

A magyar választási rendszer tisztaságára vonatkozó kérdést a szóvivő azzal ütötte el, hogy a választási megfigyelők később a nap folyamán közzéteszik erről szóló jelentésüket.

Barroso levelében, legalábbis a szóvivő által idézett részeiben elsősorban a gazdasági és nem a politikai kérdésekre helyezte a hangsúlyt. Méltatta azt a szerepet, amit a magyar kormány (többek között soros elnökségként) játszott a gazdasági kormányzás megújításában. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a válság még nem múlt el teljesen és a gazdaság tűrőképessége próbára van téve. Fontosnak nevezte az EU2020-as gazdasági stratégia és a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keret végrehajtását, amelyek Barroso szerint továbbra is az EU első számú prioritásának számítanak.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nagyon szűkszavú közleményben gratulált Orbánnak pártja választási győzelméhez. „Azt kívánom, hogy Orbán miniszterelnök bölcsen sáfárkodjon megújított mandátumával annak érdekében, hogy megfeleljen a polgárok beléje helyezett bizalmának és Magyarország európai kötelezettségvállalásainak” – jelentette ki Schulz, aki az európai szocialisták hivatalos jelöltje az Európai Bizottság élére.

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője még vasárnap éjjel az elsők között gratulált a magyar kormányfőnek a választási győzelemhez. „A magyar nép megújította az Orbán miniszterelnökbe és kormányába helyezett bizalmat, mert ő mindig az igazat mondta nekik, és mert bátor reformokat hajtott végre, amelyek újra sínre tették az ország gazdaságát” – jelentette ki Daul, aki biztos abban, hogy a Fidesz az európai választásokon is megismétli majd a győzelmét.

Az európai szocialisták és demokraták frakcióvezetője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nagy többsége sem mentesíti attól a magyar miniszterelnököt, hogy tiszteletben tartsa az uniós jogot és az EU értékeit.

„Orbán úr az elmúlt néhány évben átszabta az alkotmányt és olyan törvényeket fogadott el, amelyek gyakran túlléptek azon, ami elfogadható egy európai demokráciában. Ezért az Európai Uniónak továbbra is éber figyelemmel kell követnie, hogy Orbán úr új kormánya tiszteletben tartja-e az uniós jogot. Ezért sürgősen létre kell hozni a monitoring csoportot, ahogy azt az Európai Parlament 2013 júliusában elfogadott jelentése javasolta” – szögezte le Hannes Swoboda.

A szocialisták frakcióvezetője szerint „a szélsőjobboldali Jobbik pártra adok szavazatok számának növekedése a bizonyíték arra, hogy a kormányfő nemzeti retorikája nem hat a szélsőségek ellen, hanem a gyűlöletkeltés aggasztó légkörének a bátorítója”.

Az európai zöldek parlamenti frakcióvezetője úgy véli, hogy „a tisztességtelen választási rendszer bebetonozza Orbán nyomorúságos nemzeti populizmusát”.

Rebecca Harms szerint a választási eredménynek az elmúlt évek olyan fejleményei ágyaztak meg, mint a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás, valamint a jegybank függetlenségének korlátozása, a választási rendszeren végrehajtott változtatások és a pártos kinevezési politika, ami a Fidesz híveit tolta előtérbe.

„A magas, több mint 38 százalékos távolmaradási arány annak a jele, hogy rengeteg magyar elveszítette hitét az urnákban, mint a véleménynyilvánítás eszközét” – közölte a frakcióvezető. Harms sokkolónak nevezte a Jobbik növekvő támogatását, amely véleménye szerint a régi magyar fasiszták hagyományainak szellemében nyíltan antiszemita és romaellenes politikákat hirdet.

A német zöldpárti képviselő úgy véli, hogy ezeknek a magyarországi eseményeknek a fényében az EU-nak gyorsan új megállapodásra kell jutnia arról, hogyan biztosítsa az uniós alapértékek tiszteletben tartását a közösségen belül.

„Az EU erősebb veszélynek van kitéve, amikor jobboldali populistákkal és Európa-ellenes erőkkel kesztyűs kézzel bánnak a megfelelő európai pártcsoportok” – mutatott rá Harms, aki szerint legalább egy reménysugarat jelent az, hogy Közép-Európában legalább egyetlen zöld pártnak sikerült bejutnia ismételten a parlamentbe.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook