Beszállna az EU az ukrán gázszámlába

Brüsszel, 2014. március 4.
Ha Ukrajna kettészakadna, az önállóságra törő Krím félsziget is súlyos energiaellátási problémákkal nézne szembe – figyelmeztetett kedden Günther Oettinger, az EU energiapolitikai biztosa, aki szerint a Moszkvával szemben kialakult konfliktus sem kérdőjelezheti meg az orosz gázszállításokat.
Az EU energiapolitikai biztosa kedden megerősítette, hogy az Ukrajnának előkészítés alatt álló európai támogatási csomag része a Gazprom felé fennálló ukrán tartozás rendezése. „Nyugtalanítónak tartjuk az ukrán gázellátás helyzetét” – közölte Günther Oettinger azt követően, hogy az EU-tagállamok energiaügyi miniszterei kedden többek között a Moszkva és a Nyugat között kialakult konfliktus energiavetületeit is megvitatták.

Az Európai Bizottság német tagja emlékeztetett rá, hogy Kijev mintegy 2 milliárd dollárral tartozik jelenleg az orosz gázszállításokért. A Gazprom ugyanakkor jelezte, hogy áprilistól a tavaly ősszel ezer köbméterenként 186 dollárra levitt gázárat újra a régi, 400 dolláros szintre emeli. „Ha kifizetetlen számlák vannak, meg kell találnunk a mechanizmust, hogy kifizessük” – szögezte le Oettinger, aki megerősítette, hogy az Ukrajna számára készülő támogatási csomagnak ez is része lesz.

Oettinger hozzáfűzte, hogy a kétirányú gázáramlás lehetőségének megteremtése óta Ukrajna Lengyel-, és Magyarországon, de hamarosan, várhatóan március 19-től már Szlovákia felől is földgázhoz juthat, ami csökkenti az Oroszországtól való függőségét. „A stratégián a diverzifikáció” – tette hozzá.

Az EU energiapolitikai biztosa arra is felhívta a figyelmet, hogy az elszakadáson gondolkozó Krím félsziget Ukrajna más részeiből kapja az áramot és a gázt. Úgy vélekedett, hogy Ukrajnának egységes piacnak kell maradnia, mert ha felbomlik, akkor a Krím súlyos ellátási problémákkal szembesülhet.

Oettinger ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy Oroszországgal a történtek ellenére is töretlenek legyenek az energiakapcsolatok, miután a kölcsönös függőség fennáll. „Nem kívánjuk megkérdőjelezni az (orosz) gázszállításokat” – közölte.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy hétfőn találkozott azoknak az országoknak a képviselőivel, amelyek Oroszországgal korábban kormányközi megállapodást írtak alá a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről. Jelezte, hogy most azoknak a paragrafusoknak és záradékoknak a beazonosítása van napirenden, amelyek nincsenek összhangban az uniós versenypolitikai, közbeszerzési és környezetvédelmi szabályaival. Hozzátette, hogy a következő napokban elkészül a Moszkvával a kétoldalú megállapodások újratárgyalására hivatott tárgyalások menetrendje, jóllehet elismerte, hogy ezek gyakorlati kivitelezése nagyrészt a válság alakulásától függ.

Günther Oettinger azt is közölte, hogy reményei szerint nyárra befejeződik az a vizsgálat, amit az Unió a Gazprommal szemben indított a piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanújával a közép- és kelet-európai piacon.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Bulgária menekülne az EU perifériájáról
  • Az orosz beavatkozástól féltik Európát a képviselők
  • Az EU hagyna még egy kiskaput a briteknek
  • Végleges az alku a tagállami klímaerőfeszítések megoszlásáról
  • Határt szabna a műanyag-hulladékoknak az új EU-stratégia
  • Megkezdődött a göteborgi csúcs oktatási programjának végrehajtása
Twitter
Facebook