A fejezetek harmadát már megnyitotta Izland

Brüsszel, 2012. március 30.
Négy újabb tárgyalási fejezetet nyitott meg az Európai Unió pénteken az Izlanddal folytatott újabb csatlakozási tárgyalási fordulóban, ezek közül kettőt átmenetileg le is zártak a felek.
A versenypolitikai, az energia, a fogyasztóvédelmi és egészségügyi, valamint a kül- és biztonságpolitikai fejezetet is megnyitotta az Európai Unió és Izland a szigetország csatlakozási tárgyalásainak pénteki brüsszeli fordulóján. Utóbbi kettőt még aznap le is zárta az EU és Reykjavík – közölte az uniós delegáció nevében tárgyaló dán elnökség.
 
Mindezzel együtt a 35-ből már összesen 15 tárgyalási fejezetről kezdődtek meg az egyeztetések a 2010 júniusában kezdődött tárgyalásokon, 10-et pedig sikerült is átmenetileg lezárniuk a feleknek.
 
A dán elnökség közlése szerint a két dosszié kapcsán, amelyet megnyitottak, de még pénteken le is zártak, Izland olyannyira felkészült volt, hogy nem is volt szükség úgynevezett fejezetlezárási előírások megállapítására, következésképpen „a fogyasztóvédelem és egészségpolitika, valamint a kül- és biztonságpolitika terén nincs is szükség további tárgyalásokra”. Ettől függetlenül az EU a tárgyalások végső lezárásáig ellenőrizni fogja, hogy továbbra is megfelel-e Izland az előírásoknak, különösképpen ami a szigetország adminisztratív kapacitásait illeti.
 
A külpolitikai fejezet kapcsán a felek külön jegyzőkönyvet csatolnak a majdani csatlakozási szerződéshez, amely leszögezi, hogy – mivel Izlandnak nincs fegyveres hadserege – ezért az EU nem is ró majd a szigetországra olyan kötelezettségeket, amelyek ehhez kapcsolódnak, sőt, Izlandnak egyedülállóan megmarad a joga arra, hogy a védelempolitikáját az EU-tól függetlenül szervezze.

(Részletek a hírlevélben!)

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Szabad az út az EU-brit tárgyalások második szakasza előtt
  • Az Európai Bíróság elé kerülnek a magyar dossziék
  • Szópárbaj az EP-szakbizottsági meghallgatáson Magyarországról
  • Folytatódik az eljárás a magyar menekültügyi szabályok ügyében
  • Újabb fórumot járt meg az ukrán törvény körüli vita
Twitter
Facebook