Románia és Bulgária visszavág Schengenért

Brüsszel, 2011. szeptember 19.
Sajátosan reagált Románia és Bulgária a holland kormány múlt heti döntésére, amellyel előrevetítette, hogy a csütörtöki belügyminiszteri ülésen meg fogja vétózni a schengeni bővítést. A bolgárok azt mondták, ha Hága tényleg nemmel szavaz csütörtökön, Szófia átgondolja eddigi támogató álláspontját a schengeni rendszer reformjáról. A román hatóságok pedig hat kamionnyi holland tulipánszállítmányt nem hajlandók beengedni területükre, mondván, azok biztosan fertőzöttek.
Szombat óta várakozik a román-magyar határon egy hat kamionnyi tulipánszállítmány. A virágok mellett tulipánmagot és –hagymát szállító holland kamionokat a román hatóságok tartóztatták fel, miután közölték a sofőrökkel, vélhetőleg fertőzött árut szállítanak.
 
Az eset mindössze egy nappal azután történt, hogy a holland kormány szóvivője a kabinet pénteki ülése után bejelentette, Hollandia nemmel fog szavazni csütörtökön az uniós belügyminiszterek brüsszeli tanácsülésén Románia és Bulgária schengeni csatlakozására.
 
A román növénybiztonsági felügyelet elnöke azt mondta, félő, hogy veszélyes baktérium fertőzte meg a tulipánokat, ezért néhány napra szükségük van a laboratóriumi vizsgálatok lefolytatására. Bár hivatalosan sem Románia, sem Hollandia nem vont párhuzamot a szállítmány behozatalának megtiltása és a schengeni döntés között, uniós berkekben azonban kész tényként kezelik, hogy Bukarest így akart visszavágni Hollandiának, illetve nyomást gyakorolni a hágai kormányra a csütörtöki miniszteri ülés előtt.
 
A feltételezést erősíti az is, hogy a majdani holland döntés másik vesztese, Bulgária sem hagyta szó nélkül a kormány határozatát. A szófiai külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ha nem kapják meg csütörtökön a tagállamok támogatását, blokkolni fogják a Schengen-övezet reformját, amelynek tervezetét éppen pénteken mutatta be az Európai Bizottság. A miniszter azt mondta, „ha elfogadható döntés születik 22-én, támogatni fogjuk a schengeni jogszabályt. Ha nem, akkor felülvizsgáljuk az álláspontunkat” – vetítette előre Nikolaj Mladenov.
 
Abban viszont a román és a bolgár kormány is egyetért, hogy a holland döntés mögött sem egy ország, hanem mindössze a kormánykoalíciót alkotó egyik párt akarata húzódik. A román külügyminiszter a közleményében azt írta, „csalódottak vagyunk a hollandok döntése miatt, de ez igazából nem lepett meg minket. Tudjuk, hogy a holland kormány léte függ attól, hogy kedvezzen a populista, bevándorlás-ellenes PVV-nek”.
 
Theodor Baconschi igazságtalannak és valótlannak nevezte a holland félelmeket, és közölte, a belpolitikai megfontolások háttérbe szorították az európai érdekeket.
 
Noha a román kormány szerint a holland vélemény borítékolható volt, Brüsszelben mégis egyfajta meglepetést okozott az egyértlemű hágai elutasítás. Egy uniós diplomata még egy héttel ezelőtt is azt valószínűsítette, hogy „átmehet a Tanácson” a lengyel elnökség javaslata, amely részleges csatlakozást ígért volna Romániának és Bulgáriának.
 
Eszerint a miniszterek csütörtökön jóváhagynák azt, hogy a két ország a légiközlekedés tekintetében csatlakozik a Schengen-zónához (a csatlakozás így október végén valósulhatna meg), a szárazföldi határok megnyitásáról viszont csak jövőre döntene a Tanács. Úgy tudjuk, az elnökség továbbra is ezzel készül a csütörtöki tanácsülésre.
 
Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni a történéseket. Az uniós belügyi EU-biztos szóvivője, ahogy korábban is többször kijelentette, nem mond véleményt tagállami intézkedésekről, pláne nem azokról, amelyek olyan ügyet érintenek, amelyben a testületnek csak megfigyelő szerepe van.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Szabad az út az EU-brit tárgyalások második szakasza előtt
  • Az Európai Bíróság elé kerülnek a magyar dossziék
  • Szópárbaj az EP-szakbizottsági meghallgatáson Magyarországról
  • Folytatódik az eljárás a magyar menekültügyi szabályok ügyében
  • Újabb fórumot járt meg az ukrán törvény körüli vita
Twitter
Facebook