Csak jövő nyáron indulhat az érdemi költségvetési vita

Brüsszel, 2011. július 12.
Mindössze az infláció mértékével növekednek a 2014-2020 közötti uniós kiadások 2013-hoz képest – ismerte el az Európai Bizottság költségvetési tervezésért felelős tagja az Európai Politikai Központ (EPC) rendezvényén, két héttel a következő többéves pénzügyi keret bemutatója után. Janusz Lewandowski forradalmi jelentőségűnek nevezte a javaslatot, leginkább az uniós adók bevezetése miatt.
A költségvetési tervezésért felelős EU-biztos nem rejtette véka alá, hogy komoly vitákra számít a következő többéves pénzügyi keret tagállami vitájában, amelynek tervezetét június 29-én késő este mutatta be az Európai Bizottság. Janusz Lewandowski az Európai Politikai Központ (European Policy Center) brüsszeli rendezvényén elmondta, a javaslat elsősorban Nagy-Britannia, Franciaország és Németország ellenérzéseit válthatja majd ki, dacára annak, hogy a testület úgy tűnik, meghajolt a nettó befizetők kérése előtt.
 
Az uniós költségvetésbe jelentős forrásokat pumpáló, és onnan kevesebbet visszakapó országok (nettó befizetők) közül öten (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Hollandia, Finnország) korábban többször leszögezték, csak olyan büdzsét hajlandók elfogadni, amely kizárólag az infláció mértékével növekszik évről évre, tehát az öt tagállam lényegében reálértékű befagyasztást szeretett volna. A visszatérő brit érvelés szerint nehéz lenne „otthon eladni” az uniós költségvetés növekedésének, és ezáltal a nagyobb brit hozzájárulásnak a tényét akkor, amikor otthon megszorításokat kell végrehajtani.
 
A június 29-én bemutatott javaslatból, az utána követő sajtótájékoztatón, és az azóta rendezett fórumokon nem derült ki, hogy tulajdonképpen mennyivel is emelkedik a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keret kiadásainak mértéke 2013-hoz képest. Politikailag ez avanzsált az egyik legfőbb kérdéssé, az Európai Bizottság elnöke, és a költségvetési tervezésért felelős EU-biztos viszont soha nem válaszolt egyértelműen ezekre.
 
Bár a BruxInfo a számításaira hivatkozva már június végén megírta, hogy a Bizottság a javaslatban engedett a nettó befizetők kérésének, Janusz Lewandowski viszont kedden az EPC rendezvényén meg is erősítette, hogy 2013-hoz képest évente csak az infláció mértékének megfelelő kiadásnövekedést javasolt a testület.
 
Ezt azért is volt nehéz megállapítani, mert a Bizottság csak a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) százalékában közölte a bevételek és a kiadások mértékét. A zavart jól jellemzi, hogy az Európai Parlament múlt heti strasbourgi plenáris ülésén a képviselők sem jutottak dűlőre annak kapcsán, hogy hogyan változnak a kiadások.
 
A lengyel EU-biztos forradalminak nevezte a többéves pénzügyi keret bevételi oldalát is, leginkább a saját források két formájának megteremtése miatt. Hogy elvérezhet-e a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésének gondolata az intézményközi vita során, Janusz Lewandowski azt mondta, elfogadott következtetéseiben a Tanács, az Európai Parlament és az uniós állampolgárok 60%-a is kifejtette, hogy szeretne uniós adót.
 
Ennek kapcsán megjegyezte, az Európai Parlament a tárgyalások megkezdéséhez szükséges elengedhetetlen feltételnek nevezte a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését.
 
Az EU-biztos elmondta, a pénzügyi keret legnagyobb hányadát kitevő agrár- és kohéziós források nominális értéken maradnak, az infláció miatt viszont csökkenne a ténylegesen kifizethető támogatások mértéke. Mindkét nagy európai politika esetében nagyobb hangsúlyt kap a feltételesség.
 
Az agrártámogatásoknál csökkennek a különbségek a tagállamok között (eddig egy lett gazda hektáronként 100, míg egy francia gazdálkodó akár 400 eurót is kaphatott az EU-tól ugyanarra a célra).
 
A kohéziós politikában pedig az Európai Bizottság elkezdené kivezetni a rendszerből azokat a tagállamokat, amelyek a következő tervezési ciklusban már vélhetően nem lesznek jogosultak ilyen támogatásokra (Finnország, Németország, Spanyolország). Megjegyezte, hogy ez komoly hatással lesz a nettó befizetői pozíciókra is.
 
Janusz Lewandowski hangsúlyozta, a közeljövőben több országban várható választások miatt csak 2012 nyarától kezdődhet meg az érdemi vita a 2014-2020 közötti keretköltségvetésről.

Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Szabad az út az EU-brit tárgyalások második szakasza előtt
  • Az Európai Bíróság elé kerülnek a magyar dossziék
  • Szópárbaj az EP-szakbizottsági meghallgatáson Magyarországról
  • Folytatódik az eljárás a magyar menekültügyi szabályok ügyében
  • Újabb fórumot járt meg az ukrán törvény körüli vita
Twitter
Facebook