Világos kritériumokat kér az EP az emberi jogoknál

Brüsszel, 2007. szeptember 10.
Egyértelműen meg kell határozni azt a kritériumrendszert, amely alapján az egyes országokkal kezdeményezhető, felfüggeszthető, vagy berekeszthető a párbeszéd - húzza alá az Európai Parlament az emberi jogi párbeszédről elfogadott jelentésben. Szíriával és Líbiával a képviselők akár bele is kezdenének a dialógusba.
Kézfeltartással szavazta meg szeptember 6-án az Európai Parlament Elena Valenciano Martínez-Orozco szocialista spanyol képviselő jelentését a harmadik országokkal folytatott emberi jogi párbeszédről. A képviselők szerint világos kritériumrendszer alapján kell meghatározni, hogyan lehet kezdeményezni, felfüggeszteni, vagy berekeszteni az emberi jogi párbeszédet az egyes államokkal. A Tanácsnak alkalmaznia kellene az emberi jogi és demokrácia záradékot az EU harmadik országokkal kötött valamennyi megállapodásában – véli a Parlament.

Kézfeltartással szavazta meg szeptember 6-án az Európai Parlament Elena Valenciano Martínez-Orozco szocialista spanyol képviselő jelentését a harmadik országokkal folytatott emberi jogi párbeszédről. A képviselők szerint világos kritériumrendszer alapján kell meghatározni, hogyan lehet kezdeményezni, felfüggeszteni, vagy berekeszteni az emberi jogi párbeszédet az egyes államokkal. A Tanácsnak alkalmaznia kellene az emberi jogi és demokrácia záradékot az EU harmadik országokkal kötött valamennyi megállapodásában – véli a Parlament. A konzultációkban a civil társadalom aktív részvételét is biztosítani kell, ugyanakkor a képviselők a Parlament aktívabb bevonását kérik a konzultációk folytatására vagy felfüggesztésére vonatkozó döntésekbe.

A képviselők felszólították a Bizottságot és a Tanácsot, hogy „az emberi jogi konzultációk eredményeit vegye figyelembe a fejlesztési támogatásra, valamint a technikai, kereskedelmi és pénzügyi együttműködésre vonatkozó projektek esetén.” A jelentés szerint az emberi jogok védelménél a politikaiak mellett foglalkozni kell a szociális, környezetvédelmi, gazdasági, kulturális természetű jogokkal is. Ezen kívül a képviselők sürgetik a Tanácsot és a Bizottságot, hogy fokozatosan építsék be az emberi jogokat az EU összes külső politikájába - a képviselők szerint, akik emlékeztetnek arra is, hogy „az emberi jogok védelmét nem szabad geopolitikai vagy geostratégiai szövetségek feltételéhez kötni.” A Parlament helyesli, hogy a Tanács „véglegesíteni akarja a gyermekek jogairól szóló közösségi iránymutatásokat a portugál elnökség alatt”, és hangsúlyozza, hogy azt összhangba kell hozni a fegyveres konfliktusok körülményei között élő gyermekek védelmével kapcsolatban már meglévő iránymutatásokkal.

Egyes országokat értékelve a képviselők a kínai helyzettel kapcsolatban aggodalmukat fejezték ki, és úgy vélték, hogy „az emberi jogi párbeszédet nem szabad elkülönítve kezelni a  kínai-európai kapcsolatok más területeiről". Így sürgetik a Bizottságot, hogy „a Kínával fennálló kereskedelmi kapcsolatai kötődjenek az emberi jogi reformokhoz.” Az Iránnal folytatott emberi jogi párbeszéd az ország együttműködésének hiánya miatt három éve megszakadt, azóta előrelépés nem történt.

Oroszországgal kapcsolatban Brüsszelnek javítania kell a független orosz civil társadalommal folytatott kommunikációt, és arra is szükség van, hogy az emberi jogi konzultációkat beépítsék az orosz-európai kapcsolatok területéhez tartozó kérdéskörök többi részébe - mondja az EP. Sürgősnek tartja a Parlament azt is, hogy az emberi jogi záradékon túlmenően állapítsanak meg konkrét kötelezettségeket az aggasztó helyzet tényleges javulása érdekében - például az egyesülési és szólásszabadság, valamint a sajtó és a média szabadsága terén. Líbiával és Szíriával kapcsolatosan a Parlament megvizsgálná és fontolóra venné az emberi jogi párbeszéd megkezdését. Hasonlóképpen az emberi jogi dialógust az Andok Közösséggel, Közép-Amerikával és a Mercosurral kötendő társulási megállapodásokról zajló tárgyalásokba is beépítené az EP.


Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook