Enyhülés jelei az EU-kubai viszonyban

Brüsszel, 2007. június 18.
Részleges nyitást tervez az Európai Unió Kuba felé, noha a spanyoloknak nem sikerült elérniük, hogy véglegesen feloldják a Castro-rezsimet sújtó szankciókat.

Az uniós külügyminiszterek hétfőn nyilatkozatot fogadnak el az EU-Kuba kapcsolatokról, felajánlva a politikai párbeszéd újrafelvételét Havannával. A tagállamok az enyhülés jeleként hosszú évek óta először egy kubai kormányküldöttséget is meghívtak, de azt egyelőre nem tudni, hogy kik lesznek a delegáció tagjai. Minthogy azt sem tudni, hogy a kubai vezetés hogyan reagál az EU párbeszédről szóló ajánlatára.

A német elnökség támogatásával a spanyol kormány még nagyobb nyitást szeretett volna Kuba felé, a 2003. júniusa óta hatályban lévő szankciók végleges feloldását javasolva. Nagy-Britannia és Csehország azonban elutasította, hogy ilyen engedményt tegyenek a havannai rezsimnek, noha a szankciók ideiglenes felfüggesztése érvényben marad.

A külügyminiszterek nyilatkozatukban mindazonáltal elismerik, hogy új helyzet alakult ki a szigetországban, amióta a betegeskedő Fidel Castro ideiglenesen átadta a hatalmat testvérének, Raúlnak és egy kollektív vezető testületnek. „Bár a kubai politikai, gazdasági és társadalmi rendszer alapvetően nem mutatja a változás jeleit, 48 év alatt ez az első ideiglenes hatalomátadás az országban” – hangsúlyozza a nyilatkozat, amely a kubai polgárok életszínvonalának javítását célzó reformokra szólítja fel Havannát.


Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook