Gazdasági partnerséget hoz létre az USA és az EU

Brüsszel, 2007. május 2.
Szorosabb transzatlanti gazdasági partnerség elérését tűzi ki céljául az a megállapodás, amelyet hétfői washingtoni csúcstalálkozójukon kötöttek az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői.

A hétfői washingtoni EU-USA csúcs legkiemelkedőbb eredménye az a megállapodás, amely egy szorosabb transzatlanti gazdasági partnerség megvalósítását tűzi ki célul az Egyesült Államok és Európa között. Az új mechanizmus keretében egy transzatlanti partnerségi tanácsot hoznak létre, amely politikai felügyeletet gyakorol majd a szorosabb integráció megvalósítása felett egy sor előre meghatározott területen. A találkozón amerikai részről George W. Bush elnök vett részt, míg az EU-t, a soros elnökséget adó állam, Németország kancellárja, Angela Merkel, José Manuel Barroso bizottsági elnök és Javier Solana külpolitikai főmegbízott képviselte.

A transzatlanti partnerségi tanácsot az EU részéről Günter Verheugen bizottsági alelnök, az USA részéről Al Hubbard fehér házi gazdasági tanácsadó vezeti majd. A tanács évente kétszer tekinti majd át az előrehaladást a felügyelete alá tartozó területeken, évente legalább egyszer fog ülésezni és éves jelentéseket is készít mindkét fél számára.

Az új gazdasági együttműködési keret egyik prioritása a szabályozói együttműködés szorosabbra fűzése, amely első hullámban olyan kulcságazatokra összpontosít majd, mind a gépjármű-gyártás, az orvosi műszerek gyártása, a gyógyszeripar, a befektetések, a biztonságos kereskedelem és a szellemi tulajdonjogok védelme. A felek megállapodtak továbbá, hogy a következő 6-8 hónap során konkrét eredményekre jutnak a következő területeken:
- a szabadalmi jogok harmonizációja
- közös standardok elfogadása a biztonságos kereskedelem érdekében, például az áruk kikötői kezelése terén
- akcióterv elfogadása a bioüzemanyagok terén való együttműködésről
- a befektetési korlátozások előtt álló akadályok eltávolításáról szóló rendszeres párbeszéd elindítása.

A csúcstalálkozó margóján a két fél képviselői aláírták a transzatlanti légiforgalmi piac liberalizálásáról szóló megállapodást, egyetértve a tárgyalások második szakaszának megindításában. Az EU azt szeretné, ha a felek 2009-ig kölcsönösen elismernék egymás számviteli szabályait és az értékpapír-piaci szabályokban is előrelépnének a kölcsönös elismerés kérdésében. A csúcstalálkozón az Európai Unió ismételten sürgette amerikai partnerét, hogy az EU valamennyi állampolgárára terjessze ki vízummentességi programját annak érdekében, hogy az uniós polgárok az amerikaiakhoz hasonlóan korlátozás mentesen utazhassanak az Atlanti-óceán túlsó partjára.

Kevés eredmény a klímavédelemben

Vegyes eredményeket hozott viszont a csúcs a klímavédelem terén. Az EU és az USA ugyan most első ízben nyilvánította ki közösen, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem "sürgős" prioritás, de továbbra sem tudott egyetérteni arról, hogy valójában mit is kellene tenni a felmelegedés megakadályozására. Bush elnök ugyanis egyértelműé tette, hogy semmilyen engedményre nem hajlandó, ha ahhoz Kína nem csatlakozik. "Az Egyesült Államok teljesen leállíthatja gazdaságát és teljesen beszüntetheti az üvegházgázok kibocsátását, de ez is csak annyit érne, hogy Kína 18 hónap múlva éppen olyan sok gázt bocsátana ki, mint amennyit korábban mi" - fogalmazott a csúcs utáni sajtóértekezleten az amerikai elnök.

Merkel szerint azonban a fejlett világnak kellene élen járnia a klímavédelem terén. "Ha a fejlett országok a legjobb technológiák mellett sem tesznek semmit, nagyon nehéz lesz meggyőzni a többieket. Márpedig a többiek meggyőzése nélkül a világ széndioxid-kibocsátása nem fog csökkenni" - közölte a német kancellár, aki az EU-elnökség és a G7 elnöki posztjának januári átvétele óta először látogatott Washingtonba és aki a klímavédelmi ügyeket G7-elnöki tisztségének egyik fő prioritásaként kezeli.

Az EU részéről így pozitívan értékelték az amerikai hozzáállást. Barroso szerint végre egyetértés alakult ki abban, hogy "nagyon súlyos, globális fenyegetésről" van szó, amely miatt együtt kell működni és szükség van a kibocsátás csökkentésére. Megállapodás született arról, hogy márciusban Washingtonban miniszteri szintű energiakonferenciára kerül sor, amelynek során előbbre viszik a megújuló energiaforrások fejlesztésének és kereskedelmi felhasználásának ügyét.


Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook