Az EU készen áll a katonai műveletekre

2007. január 22.
A sikeres tavalyi kongói misszió után Európa 2007-ben készen áll további katonai műveletek végrehajtására. A német elnökség védelmi programjában Koszovó, Bosznia, Libanon és Afganisztán szerepelnek a legelőkelőbb helyeken.
A sikeres tavalyi kongói misszió után Európa 2007-ben készen áll további katonai műveletek végrehajtására. A német elnökség védelmi programjában Koszovó, Bosznia, Libanon és Afganisztán szerepelnek a legelőkelőbb helyeken.


Úgy kezdjük a 2007-es esztendőt, hogy szükség esetén készek vagyunk eleget tenni kötelezettségeinknek – amire őszintén remélem, nem kerül sor – mindenesetre, mi készen állunk – ezt Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelentette ki a napokban, emlékeztetve egyúttal arra, hogy a közösség „harci csoport” struktúrája január 1-jétől teljes működési kapacitással rendelkezik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EU-nak két olyan egysége van jelenleg, melyet válságkezelés céljából bárhol a világon be lehet vetni, tíz nappal azután, hogy a tagállamok ezt egyhangúan jóváhagyták. Minden csoport két vagy három tagállamból 1500 katonát állít ki, akik közös gyakorlatokat tartanak, és nemzeti, valamint uniós jelzésekkel vannak ellátva.

Ezen kapacitás kiépítése mellett a német elnökség nagy hangsúlyt kíván fektetni a Libanonban működő uniós erők kezelésére, valamint arra, hogy miként tudnák támogatni a NATO működését Afganisztánban. Napirenden szerepel még emellett az EU rendőri missziójának fokozatos kivonása Boszniából, ugyanakkor az is már bizonyosnak látszik, hogy Koszovó státusának rendezése után egy új uniós rendőri erő veszi majd át a NATO-katonák helyét a tartományban.Kapcsolódó információk

Az EU is áldását adta a koszovói halasztásra (2006.11.16)

Közös katonai kutatási alap jön létre .(2006.11.16)

Zöld utat kapott az EU kongói katonai missziója (2006.03.27)

A Huszonötök támogatják a védelmi kutatási alap létrehozását (2006.03.09)

Nem minden tagállam lelkesedik a kongói akcióért (2006.03.02)

EU-erők Kongóba, késik a boszniai békefenntartás átvétele (2003.06.05)

 


Eddigi hozzászólások (0)

  • Hírlevél
  • Legolvasottabb
  • Megosztva

Hírlevelünket csak előfizetőink olvashatják. Kérjük, jelentkezzen be itt.
Bővebb információ az előfizetésről itt.
Aktuális számunk témái:

  • Tuskék gondolatban már leírták a menekültkvótát
  • Ha az EP-n múlna, a jövőben is lenne kötelező menekültkvóta
  • Összefüggést lát az EB alelnöke a jogállam és a kifizetések között
  • A gyakorlat dönti el, mi lesz az EU szociális pilléréből
  • Új kezdeményezések várhatók a nők egyenjogúságának előmozdításáért
Twitter
Facebook